FCL Göbeklitepe Novidago Project

 

ATIKLAR ÇÖP DEĞİL GELECEKTİR.GELECEĞİNE SAHİP ÇIK.


 Geri Dönüşüm, atık maddelerin belli işlemlerden geçerek yeniden kullanılacak duruma getirilmesine geri dönüşüm denilmektedir.

Global dünyada tüketimin artmasıyla doğal kaynaklarda azalmalar meydana gelmektedir. Enerji tasarrufu ve doğal kaynak kullanımı için geri dönüşüm konusunda bilinçlenmek gerekir. Evsel atıkların bazıları tekrar kullanıma ve dönüşüme uygunken bazıları tekrar kullanıma kazandırılmayabilir. Bunun ayrımını yapabilmek için evsel atık türleri ve geri dönüşüm şekilleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

 Biz de bu geri dönüşüm konusunun günümüz dünyasının en önemli problemlerinden birisi olduğunu düşünerek bu konu hakkında öğrencilerimizle beraber çalışmalar yapmaya karar verdik. Yaptığımız çalımalar sonucunda geri dönüşümün ne olduğunu, hangi maddelerin geri dönüşüm için kullanılabileceğini, ülkemizdeki atık maddelerin ne kadara çöpe gidiyor ne kadar geri kazandırılıyor vb. sorulara yanıtlar arayarak konuya yoğunlaştık.
Hızlı bir şekilde probleme yoğunlaşarak araştırmaya başladık.


Senaryomuzu öğretmen arkadaşlarla hazırladıktan sonra öğrencilerimiz beraber çalışmalara başladık.
Senaryo uygulanan sınıflarımız 7/A(FCL Göbeklitepe)ve 5/A sınıflarıdır.
Şimdi çalışmalarımızın kısa bir özetini adım adım izleyelim.



Etkileşim

Öğretmen öğrencilerin dikkatleri çekmek adına bazı sorular yönelir. Geri dönüşüm nedir, neden gereklidir, ülkemizde duyduğunuz geri dönüşüm projeleri, okulumuzdaki geri dönüşüm kutularını ne kadar kullanıyoruz, evinizde geri dönüşüme ne kadar dikkat ediyoruz, ülkemizdeki atıkların ne kadarı çöpe ne kadarı geri dönüşüme gönderiliyor vb. sorular hakkında beyin fırtınası yapıldı.

Öğrencilerin fazla tüketim sonucunda dünyanın ne gibi olumsuzluklarla karışabilecekleri hakkında tartışıldı ve çevremizde gördüğümüz geri dönüştürülebilen atıklardan söz edildi.










Araştırma,iletişim,eleştirel düşünme

Öğrencilerimiz konu hakkında daha fazla bilgi edinmek adına gruplara ayrılarak web tarayıcılarından ve öğretmenlerinin önerdiği kaynaklardan araştırma yapmaya başladılar. Edindikleri bilgilerden önemli noktaları işaretleyerek okuma yöntemini kullanarak ellerindeki kağıtlara aktardılar. Araştırma konusunda tatminkar bilgilere ulaştıktan sonra bilgiler ışığında tartışarak çözümler üretmeye çalıştırlar.
















Üretim, iş birliği, yaratıcılık , geliştirme

Öğrencilerimiz araştırdıkları bilgileri tartışarak yeniden düzenledir ve konu hakkında farkındalık oluşturmak adına üretim yapmaya başladılar. Burada amacımız arkadaşlarımızı, öğretmenlerimizi, ailemizi konu hakkında bilgilendirmek ayrıca da ürünlerimizi sosyal medya aracılığı ile yaygınlaştırarak konuya farkındalık oluşturmak, insanların dikkatlerini geri dönüşüm konusu üzerine çekmekti.

Öğrencilerimiz ürünlerini üretirken çeşitli web2 araçlarını (canva, bubl.us, stop motion, powtoon vb.) kullandılar. Ayrıca isteyen öğrenciler de tek tek ya da grup çalışmaları ile ürünler geliştirdiler.

Ortaya afiş, video animasyon, kavram haritası, stop motion, drama, hikaye oluşturma gibi ürünler çıkardılar.








Üretim, yaratıcılık, iş birliği 
Öğrencilerimiz ürünlerini ürettikten sonra evlerinde ve köyde buldukları geri dönüşüme uygun atıklarla somut ürünler üretme kararı aldılar. Buldukları atıkları sınıfa getirerek işleve takılmadan atıkları değerlendirmeye başladılar.

Çalışma sonucunda çok çeşitli geri dönüşüm ürünleri oluşturuldu. Kalemlikler, telefon tutacakları oyuncak toplaçlar, saklama kapları gibi ürünler ortaya çıktı.








Sunum, iletişim, iş birliği, değerlendirme

Ürünler üretildikten sonra öğrenciler gruplarından bir ya da iki kişiyi seçerek ürettikleri materyallerin sunumlarını gerçekleştirdiler. Tüm gruplar ve bireysel çalışmalarını yapan öğrenciler ürünlerini sergilediler. Sunumları bittikten sonra öğrenciler arkadaşlarının ürünlerini geliştirmeleri adına yorumlar yaparak değerlendirmeler bulundular.


















Çalışmalarımız hakkında kısa bir özet olması için hazırladığımız videomuz. İyi günler dileriz. 
FCL Göbeklitepe Öğrencileri ve Öğretmenleri



 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FCL Göbeklitepe Novigado Projesi-2